Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be

Kurkuma, het levende goud!

Kurkuma, het levende goud!

Kurkuma, het levende goud!
Kurkuma Longa is één van de krachtigste medicinale keukenkruiden. Dit van oorsprong Indische kruid dankt zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen aan het hoofdbestanddeel curcumine. Dit geeft het poeder ook zijn typische oranje-gele kleur.

Waarom?
Er zijn talloze redenen op te noemen om dit kruid dagelijks te gebruiken. Zowel in de keuken als in suppletievorm. Kurkuma staat met een score van 159.277 hoog op de ORAC-lijst en heeft dus kankerwerende eigenschappen door zijn grote antioxidant waarde. Het is een krachtige natuurlijke ontstekingsremmer en veelzijdig inzetbaar. Denk daarbij aan gewrichtsklachten, ontregelde maag-darmwerking, immuniteitsproblemen, hart-en vaatziekten, alzheimer en depressie.

Wil je Kurkuma inzetten om je te behoeden tegen tal van degeneratieve aandoeningen ?
Neem dan onderstaande vuistregels in acht:

 • Gebruik een kwalitatief kurkumapreparaat. Het poeder dagelijks gebruiken in de keuken volstaat niet om van gezondheidsbevorderende eigenschappen te kunnen genieten. Je zou er zeer grote hoeveelheden van moeten consumeren.
 • Ga voor een gebonden complex zoals kurkumafytosoom. Fytosomen zijn plantextracten die gebonden zijn aan fosfatidylcholine . Deze binding met vetachtige structuren zorgt voor een makkelijker en efficiënter opname van curcuminoïden. Ze moeten immers de vethoudende celwanden van de darmcellen en lichaamscellen passeren om intracellulair werkzaam te zijn. Uit klinische studies is gebleken dat een dosis van 1000 tot 1200 mg kurkumafytosoom per dag artroseklachten aanzienlijk verlicht.
 • Enerzijds is de combinatie met Aromatische (ar-) turmeronaan te raden. ( Ar-) turmeron is een component van de essentiële olie van kurkuma.
 • Anderzijds kan je ook kiezen voor een ongebonden versie in een lipidenomhulsel. Dit terug om een goede opname te garanderen. Omwille van de hoge biologiche beschikbaarheid zou de aan te bevelen dosis hiervan op 400 mg per dag liggen.
 • Vloeibaar biologisch kurkumasap van verse kurkuma wortelstokken staat eveneens bekend om zijn goede opneembaarheid en het behoud van zijn bio-actieve bestanddelen als curcuminen, essentiële olie, etc.
  Dankzij deze essentiële oliën passeren de werkzame stoffen beter het celmembraan.
 • Gebruik dagelijks één eetlepel of 15 ml sap.
 • Sommige kurkumapreparaten voegen een extract van zwarte peper, piperine, toe om een betere werking te garanderen . Bedenk dat dergelijke preparaten enkel aangewezen zijn als je geen medicijnen gebruikt. De piperine verlengt de werking van de curcuminoïden door hun afbraak in het lichaam af te remmen. De keerzijde van de medaille is dat ook tegelijk ingenomen medicijnen langer werken. Bovendien bestaan van de combinatie kurkuma- piperne nauwelijks klinische studies die de werkzaamheid onderbouwen.Kies dus steeds voor een zo natuurlijk mogelijk product vrij van synthetische stoffen.
  Vergewis je van een goed opneembaar preparaat. De vorm waarin preparaten worden aangeboden is van cruciaal belang en bepaalt de aanbevolen dagdosis.

Vergeet ook vooral niet om het kruid binnen handbereik te hebben als je in de keuken staat!

53 thoughts on “Kurkuma, het levende goud!

 1. Pingback: Economics
 2. Pingback: Global Impact
 3. Pingback: Accounting program
 4. Pingback: Finance job market
 5. Pingback: engineering majors
 6. Pingback: training
 7. Pingback: Corona virus

Comments are closed.