Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Waarom duursporters ook met zware gewichten werken!?

Waarom duursporters ook met zware gewichten werken!?

Als je denkt dat je dit niet moet doen omdat je al zwemt, fietst of loopt zal ik je hieronder overtuigen om dit wel op te nemen in je voorbereiding op een triatlon, loop of trail wedstrijd.

Waarom met zware gewichten werken?

Om dat ik met zekerheid kan zeggen dat je meer uren neerzit per week dan dat je zwemt, fietst of loopt,…

Wat zich vertaald in je grootste spiergroepen die je verwacht van ideaal hun job te doen terwijl je sport dit nu net niet doen. Zo ontsaan er geleidleijk aan disbalansen die als trigger dienen voor blessures.

Hoe dit nu preventief aanpakken?

Opstarten doen we met een screening en van daaaruit gaan we de juiste oefenkeuze betreffende mobiliteit en stabiliteit bepalen.

Wanneer we na enkele weken soms maanden alle “weak links” weggewerkt hebben kunnen we stilaan over gaan naar het juist aanleren van bepaalde patronen als romanian deadlift (RDL), squat, chin up en komen we zo naar een stimulus van grote spiergroepen in full body oefeningen.

Deze stimulus progressief verhogen doen we door een fase in te lassen van meer volume dus meer reps af te wisselen met een fase waar we intensiteit verhogen door meer sets met een lagere reprange op te nemen in ons program design. Dus Lift Heavy voor alle duidelijkheid als het lichaam er klaar voor is en op de juiste momenten gecombineerd met je cardio trainingen als zwemmen, fietsen en lopen.

Als je op sukkel bent met steeds terugkerende blessures of acute letsels start dan op met het versterken van je carrosserie.

Het is bovendien geen toevel dat de topsporters met de minste blessures nu net aan dit thema zeer veel aandacht besteden. Terwijl ze zeker niet zoveel zitten,…

2017 Mar;5(5). pii: e13149. doi: 10.14814/phy2.13149.

Heavy strength training improves running and cycling performance following prolonged submaximal work in well-trained female athletes.