Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Circadiaans Ritme

Circadiaans Ritme

De oorsprong van het woord “circadiaans” vertelt ons al veel over wat het  wil zeggen. Het woord is een afgeleide van twee Latijnse woorden: Circa en Dies. Circa betekent rondom, dies betekent dag. Dus het circadiaans ritme is het ritme van de processen in ons lichaam rondom/doorheen de dag, kortom onze biologische klok. 

Elke dag heeft 24 uur en doorheen deze uren verandert de biochemie in ons lichaam continu. Zo zijn er bepaalde uren dat we heel alert zijn en andere uren waarin ons slaaphormoon vrijgegeven wordt en we slaperig worden. Een goed geregeld circadiaans ritme is belangrijk voor je gezondheid. Want bijna alles staat onder invloed van dit ritme. Slaap, hartritme, lichaamstemperatuur, metabolisme, bloeddruk, hormoonafscheiding,… Wanneer er te veel veranderingen zijn in je gereguleerd systeem kan je extra stress ervaren of zelfs ziek worden. 

Wat beïnvloedt nu precies je circadiaans ritme? Wel, alles eigenlijk. Ons lichaam past zich aan waar we ons bevinden (vb. tijdszones, jetlag), de hoeveelheid licht en slaap, enz. We hebben zelf niet altijd invloed op de omstandigheden waarin we leven. Maar er zijn bepaalde dingen die we kunnen structureren zodat we een gezond ritme kunnen opbouwen en behouden. 

Zorg voor voldoende slaap, 7-8u gemiddeld. Ga elke dag op hetzelfde moment gaan slapen, alsook op hetzelfde moment opstaan. Zo raakt je lichaam hieraan gewoon en past het zich hormonaal aan. Wanneer dit precies is hangt af van persoon tot persoon. We hebben vroege vogels en nachtuilen. Zolang je gemiddelde slaap 7-8u is kan dit weinig kwaad. 

Blootstelling aan zonlicht en zelfs het gebrek hieraan veranderen ons ritme en dus ons hormonaal stelsel (vb. winterblues). Ook heeft zonlicht een grote invloed op je slaap. 

In andere blogs wordt er dieper in gegaan op bepaalde factoren die je circadiaans ritme kunnen beïnvloeden en hoe je hiermee om kan gaan. 

Wil je meer weten over het circadiaans ritme? Bekijk onze webinar: https://www.q-life.be/2020/05/16/webinar-circadiaans-ritme/