Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Blauw licht

Blauw licht

We hebben al gesproken over het circadiaans ritme en de invloed van zonlicht. De laatste jaren is blauw licht een gekend iets geworden. Maar wat is het nu precies en wat doet het met ons lichaam? 

Er zijn verschillende soorten licht: blauw licht, oranje licht, rood licht, geel licht, enz. Deze verschillende soorten hebben elk hun eigen sterkte in ‘Kelvin’. Ze hebben allemaal hun invloed op ons circadiaans ritme en dus op ons lichaam. Allemaal samen vormen ze het gekende wit licht of zonlicht. Dus we worden aan elke kleur blootgesteld. 

Wanneer we uit het zonlicht komen ’s avonds is het de bedoeling dat ons lichaam tot rust komt en naar slaapmodus overgaat. Echter wanneer we ’s avonds nog lang naar TV kijken of op onze laptop en smartphone bezig zijn, kan dit ons slaappatroon veranderen. Zoals gezien bij zonlicht, regelt de blootstelling aan zonlicht onze slaaphormonen en de vrijstelling hiervan. Dus hoe meer blootstelling aan blauw licht, hoe minder ons lichaam de slaaphormonen vrijgeeft en dus hoe slechter onze slaap zal zijn. 

Naast de invloed van blauw licht op onze slaap heeft het ook een zeer slechte invloed op onze ogen. Blauw licht penetreert de ogen tot op de retina van het oog. Hier kan het de kegeltjes (licht sensitieve cellen die ervoor zorgen dat we kleuren zien) beschadigen.  

We moeten nu natuurlijk niet alle blauw licht gaan vermijden want op de juiste momenten heeft dit de juiste effecten. Zoals het geval is van lichttherapie bij depressies. Waarbij men overdag in het (zon)licht zit om zo extra serotonine vrij te stellen. (‘feel good’ hormoon). 

Het is vooral het teveel aan blauw licht van onze elektronica naar de avond toe dat schadelijk is. Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig verbeteren. Op bijna elke recente gsm is er een instelling om het licht dat uitgezonden wordt door het scherm aan te passen en minder tot geen blauw licht te laten uitzenden. Hetzelfde met laptops. Er kan zelfs een timer op geplaatst worden zodat elektronische apparaten dit op een bepaald uur automatisch doen. Naast deze instellingen kunnen we ook het licht aanpassen in bepaalde kamers zoals de slaapkamer. 

We kunnen ook een blauw licht bril aanschaffen. Al zijn de meningen bij experts hierover verdeeld. Volgens sommige experts is zo’n bril het geld niet waard en is het beter om 2-3u voor het slapengaan gewoon de elektronica uit te schakelen. Maar voor mensen die ’s avonds laat nog moeten werken kan het wel helpen. 

Heb je vragen en/of wil je meer weten over dit onderwerp? 

Contacteer gerust één van onze coaches!