Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Ochtendritueel

Ochtendritueel

Nadat we ons avondritueel onder de loep hebben genomen en eventueel aangepast hebben, is het nu tijd om onze ochtend te bekijken. Hoe kunnen we onze dag goed en vol energie starten? Hieronder enkele richtlijnen en tips voor een goed ochtendritueel: 

  • Sta elke dag op hetzelfde uur op. Wanneer je dit elke dag doet zal je lichaam dit opnemen in haar ritme. De juiste stoffen worden vrijgegeven vanaf dat moment en je zult wakkerder opstaan dan wanner je elke dag op een ander uur opstaat. 
  • Kom direct uit je bed en niet blijf niet liggen of snoozen. Als je terug in slaap zou vallen kan het zijn dat je in een verkeerde slaapfase wakker wordt. En zo zou je nog meer vermoeid kunnen zijn dan wanneer je op het juiste uur opgestaan was. 
  • Probeer eens een koude douche. De koude douche zorgt ervoor dat je je dag vol energie en zeer alert zal starten. Het boost je immuunsysteem en versterkt je wilskracht. Want we gaan er geen doekjes om winden, een koude douche ’s ochtends is een kwestie van wilskracht. Maar als je erin slaagt om dit te doen, dan ben je je dag al gestart met een overwinning. En dit is ook goed voor je zelfvertrouwen. We begrijpen dat het niet gemakkelijk is om met je ogen half toe direct in een koude douche te kruipen. Dus ook dit kunnen we gradueel opbouwen, zie het als een training. Elke douche start je zoals gewoonlijk. Op het einde van je douche zet je de kraan op het koudste. De eerste keer doe je dit 10 seconden, de volgende keer 20. Daarna 30, 40 en voor je het weet zit je aan een minuut. Daarna zal je zelfs geen warm water meer nodig hebben en zul je als een echte ijsbeer direct onder de koude douche kunnen kruipen. 
  • Net voor het ontbijt neem je best een ochtendcocktail. Deze bestaat uit ¼ theelepel Himalaya (gekleurd) zout en een shot limoen-/citroensap die je toevoegt aan een glas water. De combinatie hiervan zorgt voor een optimaal cortisolgehalte en meer energie ’s ochtends. Deze is ideaal om toe te voegen aan jouw ochtendritueel.
  • Tijd voor het ontbijt. Een ontbijt bestaat best vooral uit vetten en proteïnen. Deze zorgen voor een meer verzadigd gevoel en zorgen voor veel energie. Deze combinatie zorgt voor een dopamine boost (succeshormoon) wat zeker ’s ochtends een goeie zet is en een goeie start van de dag. 
  • Als het mogelijk is, zeker in de zomer, neem je ontbijt buiten in de zon. De dag starten met blootstelling aan zonlicht zorgt voor energie aangezien het de vrijstelling van melatonine tegengaat. 
  • Nadat je hebt ontbeten en hierbij veel tijd voor jezelf genomen hebt, is het tijd om je doelen en taken op te schrijven. Door dit op te schrijven krijg je een overzicht van wat je moet doen die dag en kan je alles inplannen. Stuk voor stuk deze taken afvinken zorgt voor een positief gevoel over de dag. 

Hierna kan je vol energie aan je dag beginnen. Zo’n ochtendritueel is natuurlijk heel individueel. Ga je graag nog 5km lopen voor of na je ontbijt? Doen! Probeer gewoon voor jezelf een ritme en structuur te vinden ’s ochtends. 

Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp?

Contacteer gerust één van onze coaches, we helpen je met plezier!