Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Slaapritueel

Slaapritueel

Wat is een goed slaapritueel?

Wanneer je nadenkt over het laatste uur voor je gaat slapen, is dit dan allemaal gepland? Elke avond hetzelfde ritueel met een bepaald doel, of is het vanuit de zetel rechtstreeks naar bed? 

Bij Q-life zijn wij fan van een “plan” voor het slapengaan. Een bepaald slaapritueel om beter te slapen en wellicht de volgende dag al beter te starten. Waarom kan dit een goede tool zijn om je leven efficiënter te maken? We spraken al over het circadiaans ritme en invloed van blauw licht. Deze kennis kunnen we meenemen om een slaapritueel te ontwikkelen en beter te slapen. Hieronder enkel tips om een slaapritueel te ontwikkelen: 

  • Zet alles al klaar op tafel om te ontbijten. Veel mensen ontbijten niet omdat ze “geen tijd” hebben. Als je het merendeel al klaarzet ’s ochtends (bord, pan, koffie in de machine), dan verlies je minder tijd om effectief te ontbijten. Je kan direct beginnen en het nodigt uit om te eten en zo je dag vol energie te starten. 
  • Gebruik liefst geen gsm, laptop of tv meer, 2u voor het slapengaan. Zoals reeds aangehaald zorgt het blauwe licht hiervan dat ons lichaam minder snel naar slaapstand gaat. We maken minder melatonine aan en gaan zo minder goed slapen. Slecht slapen is al een slechte start van de nieuwe dag. 
  • Probeer in de plaats van een film of serie te kijken eens een boek te lezen. Een boek lezen (bij het juiste licht) werkt zeer ontspannend en kan je dus helpen om tot rust te komen voor het slapengaan. 
  • Ga elke dag op hetzelfde moment gaan slapen. Je geraakt aangepast op dit uur en zal bepaalde hormonen afscheiden om op dit moment te kunnen slapen. 
  • Zorg voor een frisse en geventileerde kamer. Een te warme kamer zal je slaap verstoren. ’s Nachts gaat je lichaamstemperatuur omlaag. De (ongeveer) 37°C overdag zorgen ervoor dat alle systemen in ons lichaam optimaal werken. Maar dit vergt energie. ’s Nachts zijn veel van die systemen minder nodig, dus het lichaam koelt af om energie te besparen. Als je kamer te warm is, wordt het moeilijker voor je lichaam om in temperatuur te zakken. Daarom is een frisse kamer beter voor een betere nachtrust. Rond de 18°C is optimaal. 
  • Neem voor het slapengaan eventueel enkele voedingssupplementen om beter te slapen. 
  • Doe wat ademhalingsoefeningen in je bed. Er bestaan hier verschillende apps voor om je hierin te begeleiden. De ademhaling beheersen kan een goede manier zijn om je lichaam tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

Heb je nog vragen over slaap en slaaprituelen, bekijk dan zeker onze webinar: https://www.q-life.be/2020/04/16/webinar-slaap/

En contacteer gerust één van onze coaches, we helpen je met plezier verder!