Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Multivitaminen

Multivitaminen

Je hoort vaak vanuit de medische kant dat multivitaminen overbodig zijn. Waarom  raden de Q-Life Personal coaches ze dan zo hard aan? 

We vergelijken het lichaam graag met een auto. De macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) zijn de grote onderdelen (motor, wielen, chassis). Dan zijn de micronutriënten (vitaminen, mineralen en cofactoren) de kleine onderdelen (vijzen, bouten, bedrading,…)

Als je de auto zelden gebruikt, dan gaat het tekort aan wat vijzen en bouten misschien niet meteen opvallen. Rijd je echter dagelijks ettelijke kilometers of rijd je met een sportwagen op een circuit? Dan maakt elk minimaal tekort een groot verschil!  

Met andere woorden, hoe vaker en intensiever je het lichaam gebruikt, hoe belangrijker vitaminen en mineralen zijn. Naast intensief gebruik hebben elementen zoals stress, ziekte, ouderdom, medisch verleden,… ook een invloed op hoeveel vitaminen, mineralen en cofactoren je nodig hebt. 

Een goede multivitamine bevat een hoog geconcentreerde dosis van heel wat belangrijke vitaminen. Zo ben je zeker dat je al een voldoende hoeveelheid opneemt. Alles wat je daarbij extra opneemt uit dagdagelijkse voeding, is mooi meegenomen. 

Daarbovenop weet eigenlijk niemand exact hoeveel micronutriënten men nodig heeft. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is een schatting! En dan nog een schatting gebaseerd op een gemiddelde persoon die 2000kcal per dag verbruikt en het gemiddeld westers eetpatroon heeft. Met andere woorden, zéér onnauwkeurig en algemeen. Daarbij komt nog eens dat deze ADH bepaald is om net niet ziek te worden. Het is vanzelfsprekend dat er tussen ‘net niet ziek worden’ en ‘optimale gezondheid’ nog heel veel ruimte zit.  

Als laatste, er zijn eigenlijk quasi geen nadelen aan een “teveel” aan vitaminen. Het is zeer moeilijk een te hoge dosis te consumeren en daarnaast heeft ons lichaam mechanismen om met een overvloed om te gaan. Zo worden heel wat zaken, die het lichaam op dat moment niet nodig heeft, uitgescheiden. 

Kortom, dagelijks vitaminen nemen heeft geen nadelen, maar wel veel voordelen. (zolang deze hoogwaardig zijn) 

Heb je vragen of wil je meer weten over multivitaminen? 

Neem gerust contact op met één van onze coaches, we helpen je met plezier!