Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Gewoontes ontwikkelen

Gewoontes ontwikkelen

Hoe kan ik gewoontes ontwikkelen?

De wetenschap vertelt ons dat het gemiddeld 66 dagen duurt voor een persoon om een opgave om te vormen naar een gewoonte. 

Maar hoe hou je het vol tot dan? 

  1. Maak voor jezelf een groot doel op en deel dit op in kleinere doelen. Bijvoorbeeld: “Ik wil 10kg afvallen als groot doel en ik probeer elke week ongeveer 0,5kg af te vallen.” 0,5kg Is veel minder “schrikwekkend” en zal je motiveren om hier naar toe te werken. 
  1. Maak routines op voor jezelf. Onderzoek toont aan dat een mens maar x-aantal hoeveelheid discipline heeft per dag. Moet je reeds de hele dag onnodige beslissingen maken, dan is de kans dat je ’s avonds bij de vraag “wat ga ik eten?” niet meer voldoende energie hebt om de juiste keuze te maken. Verwijder onnodig kiezen zodat je discipline overhoudt voor de moeilijkere keuzes.
  1. Verwijder het “what-the-hell” effect. Dit houdt in dat je op het moment dat je in actie moet komen, je een “het is de moeite niet” houding aanneemt. Bijvoorbeeld ’s avonds zie je het niet zitten om uit je sofa te komen om te sporten. Oplossing: Ga meteen na het werk sporten vóór je jezelf in de zetel ploft.
  1. Maak gebruik van het “als-dan” principe om te vermijden dat je zaken vergeet. Verschillende acties aan elkaar koppelen zorgt voor een omgeving die je helpt je doelen te bereiken. Bijvoorbeeld: “Als ik naar bed ga, zet ik mijn supplementen voor de volgende ochtend reeds klaar.” Dit zal ervoor zorgen dat je ze minder snel zal vergeten. Of “als ik naar het werk vertrek, dan neem ik mijn sporttas al mee.”

In het kort: Analyseer voor jezelf waarom je in de fout gaat en probeer dat te omzeilen. Hou het lang genoeg vol, dan zal blijken dat wat je voorheen vaak vergat of geen zin in had nu een automatisme geworden is voor je.

Heb je vragen over gewoontes ontwikkelen, of heb je hierbij hulp nodig? 

Contacteer één van onze coaches, we zullen je met veel plezier helpen!