Torhoutsesteenweg 107/2 8210, Zedelgem - Brugge info@q-life.be
050/39 28 56

Slaap jezelf gezonder

Slaap jezelf gezonder

Slaap is en blijft één van de meest onderschatte “tools” die we hebben die onze gezondheid beïnvloedt. De wetenschappelijke literatuur staat vol van de effecten van acuut en chronisch slaap tekort. En toch zijn er mensen die er ofwel geen aandacht aan geven of “functioneren met weinig slaap” als een soort prestatie zien.

  • Slaaptekort verlaagt de efficiëntie van je lichaam om met suikers om te gaan. Dit is te zien aan de bloedglucosewaarden die  zijn op mensen met een slaaptekort. Deze zijn merkbaar hoger  dan wanneer men wel genoeg slaapt. 
  • Wie te weinig slaapt heeft de neiging om MEER te eten. Dit komt omdat de hormonen die instaan voor honger ontregeld zijn. 
  • Slaaptekort heeft een negatieve impact op je neurochemie. Dit zien we in een verminderde aanmaak/absorptie van verschillende neurotransmitters. De gevolgen hiervan gaan ver. Depressie, burn-out, angst en andere psychologische aandoeningen zijn hieraan verbonden. Op korte termijn echter zoekt je lichaam manieren om deze tekorten aan te vullen. Eén van de snelste methoden is voeding, met name snelle suikers. Dit is de oorsprong van de verhoogde “cravings” na een nachtje slecht of weinig slapen.

Wat kan je doen om je slaap te optimaliseren : 

  • Hou je aan een vast ritme. Elke dag ongeveer op hetzelfde moment naar en uit bed is belangrijk voor het bioritme van je lichaam. 
  • Start je dag actief en liefst met wat direct zonlicht. Je slaaphormonen worden ‘s morgens al aangemaakt, dus hoe je de dag start bepaald deels hoe je dag eindigt. 
  • Vermijd blootstelling aan schermen na zonsondergang. Het gebrek aan uv-licht door zonsondergang zet reacties in gang die ons lichaam helpen slapen. De blootstelling aan blauw licht via elektronica stoort deze reacties en vermindert je slaapkwaliteit aanzienlijk. Hou je liever bezig met ontspannende bezigheden zoals boeken lezen, muziek luisteren/spelen, gezelschapspelen, … 
  • Zorg voor een frisse en donkere slaapkamer. 
  • Hou je gsm weg uit de slaapkamer. 
  • Kamillethee drinken ontspant en helpt je vlotter inslapen. Alsook koolhydraatrijke voeding KAN helpen indien je deze verdiend hebt doorheen de dag. 
  • Voedingssupplementen zoals inositol en magnesium zijn de basisgrondstoffen voor je slaaphormonen. Deze extra innemen is zonder risico’s of nevenwerkingen maar wel met snelle impact. 

Heb je vragen of wil je hierover meer weten? 

Contacteer één van onze coaches, we helpen je met veel plezier!